Over het energieverbruik van Bitcoin en hoeveel energie het mijnen op het Bitcoin netwerk nu echt nodig heeft, zijn al duizenden pagina’s geschreven en honderden meningen gegeven. Maar is dat echt zo bepalend dan? En wat zegt een recent gepubliceerde studie daarover?
Voor critici is het wel een gedroomd argument tegen Bitcoin natuurlijk. Het is bovendien relatief eenvoudig om die hoeveelheid energie in te schatten. Eén van de meest gerefereerde website is die van de Cambridge University. Via deze link kan je daar eens gaan grasduinen tussen de tabellen en grafieken.
Op deze website kan je veel interessante grafieken, zoals deze hierboven terugvinden. Helaas wordt de info die je daar terugvindt, vaak ge-cherrypicked. De initiatiefnemers hebben nochtans duidelijk vermeld dat de vergelijkingen vaak appels met peren vergelijken is. Je kan natuurlijk het geschatte energieverbruik van Bitcoin vergelijken met dat van een land. En dat resultaat stoot dan veel mensen voor de borst, want het is zó hoog!
Maar zo kan je dat energieverbruik ook vergelijken met pakweg de hoeveelheid energie die er verloren wordt door het stand-by blijven van TV’s in de VS. Daar kan je dan minstens even verbouwereerd over zijn. Feit is dat je het energieverbruik van het Bitcoin netwerk enkel rechtmatig mag vergelijken met een systeem met vergelijkbare diensten of capaciteiten. Zoals het traditionele bankennetwerk bijvoorbeeld.
Nieuw rapport werpt nieuw licht op Bitcoin ’s energieverbruik
Vier jaar lang werkte Michel Kazzaka aan het rapport dat op een eerlijkere manier het energieverbruik van het Bitcoin netwerk vergelijkt met dat van het traditionele bankensysteem. Dat houdt in dat hij voor die laatste rekening houdt met het energieverbruik van datacenters, bankautomaten of lokale bankfilialen. Maar ook de energie die nodig is om nieuwe munten en papieren geld te produceren telt hij daarbij. Tenslotte vergelijkt hij Lightning betalingen met Instant Payment betalingen.
De resultaten zijn opmerkelijk want volgens zijn berekeningen verbruikt het huidige bankensysteem tot wel 56 keer meer energie dan het Bitcoin netwerk. Hij argumenteert ook dat Lightning veel sneller en efficiënter is dan het instant paymentssysteem dat we kennen.
Uiteindelijk pleit de onderzoeker dat banken zo snel mogelijk de blockchain en Lightning technologie omarmt. Alleen op deze manier kunnen de banken een vergelijkbare service aanbieden. In deze tijd is het eigenlijk ondenkbaar dat we soms nog dagen moeten wachten alvorens een bankbetaling verwerkt is.
Recente reacties