Veelgestelde vragen

Er wordt jammer genoeg veel onzin verteld en geschreven over Bitcoin.

In deze groeiende lijst van veelgestelde vragen geven we u onderbouwde antwoorden.

Achteraan elke vraag, staat een verwijzing naar een link die u onderaan de pagina kan terugvinden.

 

Hoe werken de mining en halving principes?

Eenvoudig uitgelegd werkt het minen zo dat groepen computers complexe berekeningen uitvoeren in een race om de eerste te zijn een ingewikkelde puzzel op te lossen. Eens deze opgelost, wordt een nieuw block toegevoegd aan de blockchain. Dat gebeurt ongeveer elke 10 minuten. De snelste krijgt een aantal Bitcoin ter compensatie van het geleverde werk. Vandaar de naam voor dat mechanisme, n.l. Proof of Work.

Elke 210.000 blocks halveert echter deze beloning in aantal. Initieel werd er gestart met 50 BTC per opgelost block. Daarna werd dat 25 BTC enzovoort. Ondertussen is de beloning teruggebracht naar 6,25 BTC. De laatste keer gebeurde dat op 11 mei 2020. Ruwweg elke vier jaar is er een nieuwe halving. Het aftellen naar de volgende keer kan je op deze website terugvinden.

Deze mechanismen, samen met de absolute vaste hoeveelheid van 21 miljoen Bitcoins, maken van Bitcoin een nooit eerder geziene economische grootheid.

Hoeveel Bitcoin zijn er nu?

Op dit moment (begin juni 2021) zijn er meer dan 18,7 miljoen Bitcoin gemined. Daar komen elke dag ongeveer 900 BTC bij. Vanaf mei 2024 worden dat er nog maar 450. Van het totale aantal Bitcoin wordt geschat dat er 3,79 miljoen BTC of 23% van de totale hoeveelheid verloren zijn. Eigenaars hebben bijvoorbeeld het paswoord van hun wallets vergeten. Chainalysis schreef een interessant artikel over hierover dat ze maakten aan de hand van een analyse van blockchain data.

https://blog.chainalysis.com/reports/bitcoin-market-data-exchanges-trading

Wat als er iemand plots besluit dat er veel meer dan 21 miljoen Bitcoins kunnen worden gemined?

Dat is haast onmogelijk. De maximale hoeveelheid van 21 miljoen Bitcoins is ingeschreven in de Bitcoin broncode. Om een verandering daarin aan te brengen moet er een wereldwijde overeenkomst zijn tussen alle gebruikers van het Bitcoin netwerk. Aangezien zij allemaal een voordeel hebben bij het absoluut gelimiteerde aantal Bitcoins, is zo’n consensus tussen tienduizenden gebruikers quasi ondenkbaar.

Klopt het dat Bitcoin vooral door criminelen wordt gebruikt?

Bitcoin is daarin niet anders dan andere soorten geld. Ook met cash geld, goud of kredietkaarten worden illegale activiteiten gerund. Sterker nog, Bitcoin is volledig transparant want alle transacties ooit gedaan, kan iedereen terugvinden op de blockchain. Dat kan van cash geld niet gezegd worden.

Het is echter wel zo dat in de beginperiode, 2011-2012 er een online zwarte markt was op het dark web, The Silk Road genoemd. Mensen met verkeerde bedoelingen verkochten daar inderdaad drugs, wapens en andere dingen die het zonlicht niet mochten zien. The Silk Road en zijn oprichter werd echter opgerold en veroordeeld. Het is niet uitgesloten dat er op dit moment nog zo’n online plaatsen bestaan waar je met cryptomunten kan betalen. Maar beweren dat Bitcoin louter daarvoor gebruikt wordt, is sterk overdreven. 

Volgens een studie van Chainalysis was in 2020 maar 1% van het totale volume in cryptomunten aan criminele activiteiten toe te schrijven.

 

Heeft Bitcoin wel een echte intrinsieke waarde?

Een vaak gehoord argument bij critici, maar even snel weerlegd. Want een goed of dienst heeft de waarde die een ander er voor wil betalen. Als er iemand 1000€ wil betalen voor een uurwerk, een diamant, een kunstwerk of een vliegtuigreis, hebben die producten of diensten dus een intrinsieke waarde. Voor Bitcoin is dat niet anders. In Wikipedia wordt het zo omschreven:

Een intrinsieke waardetheorie is in de economie een waardetheorie, die beweert dat de waarde van een object, een goed of een dienst intrinsiek is of deel uitmaakt van dit het object zelf. De meeste van de intrinsieke waardetheorieën kijken naar het productieproces van een object en de kosten, die daarmee gepaard gaan, als een maat van de intrinsieke waarde van dit object.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Intrinsieke_waardetheorie

Is Bitcoin echt zo energieverslindend?

Bitcoin mining bedrijven zetten elektriciteit om naar nieuwe bitcoins. Omdat de moeilijkheidsgraad steeds hoger wordt, is er steeds meer energie nodig. Bovendien komen er, omwille van de 4-jaarlijkse halveringen, steeds minder bitcoin op de markt. Er wordt geschat dat het totale netwerk van miners op het Bitcoin netwerk op dit moment eenzelfde hoeveelheid energie gedurende één jaar verbruikt als Nieuw-Zeeland. Dat is een enorme hoeveelheid maar moet steeds in relatie gezien worden met de totale marktkapitalisatie, of hoeveel de totale markt waard is, van Bitcoin. Die stijgt namelijk ook meer dan evenredig. Door die grote hoeveelheid geleverde energie wordt, wordt een grotere waarde vastgehouden door de tijd heen.

https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption

Is Bitcoin echt slecht voor het milieu?

Dat is afhankelijk van de manier waarop de elektriciteit die nodig is om de miners te doen werken, is opgewekt. Dat is op zich al een moeilijke opdracht om te weten te komen. Een deel van de miners bevindt zich inderdaad in China waar er nog steeds veel steenkoolcentrales zijn. Anderzijds zijn er ook voorbeelden van miners die zich in IJsland of Canada vestigen waar er een overvloed is aan goedkope energie uit water- of geothermische elektriciteitscentrales.

Belangrijk voor miners is vooral dat de energie goedkoop is. Waar energie vaak het goedkoopste zal zijn, is op plaatsen waar er een overschot aan is. Denk dan aan waterkrachtcentrales die onmogelijk even op pauze kunnen worden gezet wanneer er op momenten minder energie nodig is. Een steenkoolcentrale daarentegen kan wél gepauzeerd worden om steenkool te sparen voor tijden wanneer er wel energie nodig is en wanneer de operator van die centrale dus een hogere prijs voor de geleverde energie zal kunnen krijgen.

Kan Bitcoin door de overheid worden stilgelegd?

“Many have tried, but all have failed”. 

Het feit dat Bitcoin en zijn blockchain niet door één persoon, een groep personen of een bedrijf wordt gerund, maar een open-source, voor iedereen toegankelijk en transparant netwerk is, maakt dat het zo veel verschillende gebruikers wereldwijd heeft, dat het onmogelijk stil te leggen is. 

Hoe zit dat met al die hacks waar ik dan van hoor?

De hacks waarover je in het nieuws hoort, zijn hacks van beurzen of platformen waar je Bitcoin en andere cryptomunten kan verhandelen. Zij bewaren deze voor jou op hun dataservers. Een gecentraliseerd systeem met een ‘single point of failure’ dat dus gemakkelijker te viseren is door hackers. Als je Bitcoin hebt gekocht op een beurs, is het een goed idee ze daarvan weg te halen en in eigen beheer te bewaren.

 

Kan Bitcoin gehackt worden?

Het Bitcoin netwerk zelf is nog nooit gehackt geweest. Dat is namelijk één van de grootste voordelen van een decentraal netwerk zoals de Bitcoin blockchain. Omdat alle deelnemers aan het netwerk dezelfde informatie hebben en die ook steeds verifiëren, zou dat willen zeggen dat hackers niet één maar alle versies van de blockchain zouden moeten hacken. Een onmogelijke taak dus.

Heb je zelf nog een vraag waar je een duidelijk antwoord op wil weten? Stuur ze via dit contactformulier en we beantwoorden ze zo snel mogelijk. Dat kan geheel anoniem, net zoals Satoshi 🙂

7 + 10 =